vrijdag 11 februari 2011

Alles was daar donker

BREKEND NIEUWS! Na 18 dagen van protesteren en demonstreren hebben de medewerkers van het Dirkswouds Gemeentelijk Museum het voor elkaar. Directeur Jan Vlijmen gaat weg! Adjunct-directeur Kees Vaandeldrager zei het zo op TV Dirkswoud: ‘In deze moeilijke tijden voor ons museum heeft de directeur besloten al zijn taken op te geven, en te vertrekken naar de badplaats Katwijk aan Zee. God zij met ons.’ Onmiddellijk steeg een groot gejuich op, op de Noordervaart, waar het nu een enorm volksfeest aan het worden is.
Jan Vlijmen werd 30 jaar geleden directeur van het museum en heeft sindsdien met strakke hand de leiding behouden. Nooit was er eens een expositie van licht- of bontgekleurde schilderijen, steeds waren er sombere, abstracte doeken te zien.  Toen hij ook nog eens de koffiepauzes afschafte, was de maat vol: één der medewerkers begon op Facebook een actie: ‘Vlijmen moet weg!’ Gevolg: demonstraties op de Noordervaart. Twee medewerkers bleven daar zelfs, om het momentum te behouden, 18 dagen lang in hun tenten zitten. ‘We gaan hier niet weg voordat Vlijmen vertrokken is!’ aldus één van de twee.
We proberen in het feestgedruis binnen te dringen en een medewerker aan te spreken: ‘Meneer? Hoe voelt u zich nu?’
‘Geweldig!’
‘En hoe doet Vaandeldrager het?’
‘Vaandeldrager is altijd een kopie van Vlijmen geweest, dus die moet ook vertrekken. Daar kunnen wij geen genoegen mee nemen. Maar nu is de gemeente aan zet. Wij eisen in elk geval transparante, vrije en eerlijke verkiezingen voor een nieuwe directeur. Maar we gaan nu verder met feestvieren!’
Het andere museum in Dirkswoud, Dirxwoudia, vreest voor soortgelijke ontwikkelingen als bij het Gemeentelijk Museum hebben plaatsgevonden. De directeur van Dirxwoudia kon niet reageren voor onze camera. Hij schijnt op zijn vakantieadres te verblijven.

2 opmerkingen:

  1. Schitterend!
    Kanttekening: wel vaker moet ik bij de namen van Dikrswoudenaars aan andere Nederlanders denken. In dit geval schieten me de namen te binnen van een overleden componist, een vastgoedfraudeur en een reeds lang gestorven dichter.

    Je zal nog eens meemaken dat een Wikipediaredacteur zich vergist en de teloorgang van het nederlandse museumwezen toeschrijft aan het wanbeleid van ene Jan (van) Vlijken en zijn compaan Cornelis Vaandel)drager.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kies de namen van mijn Dirkswoudenaars uit mijn directe omgeving. Ze moeten zo normaal mogelijk klinken, dus ik ga iemand niet Praetorius laten heten, bijvoorbeeld. Dat laat ik over aan de slechtere romanciers.

    BeantwoordenVerwijderen